Zpráva z VV ČUS konaného 10. 9. 2024

 

Olympijské rozpaky, stoupající obezita ani ochabující zdatnost dětí nezabraly. VV ČUS vyjádřil zklamání nad návrhem státního rozpočtu 2025 pro sport

 

cusV Praze na Strahově se uskutečnilo v úterý 10. září první pracovní zasedání Výkonného výboru České unie sportu, zvoleného v červnu delegáty 42. Valné hromady ČUS na nové čtyřleté funkční období. V úvodu přivítal předseda ČUS Miroslav Jansta šest nových členů, jimiž jsou Pavel Froněk (předseda Plzeňské sportovní unie), Jitka Hofmannová (Lounská unie sportu), Jakub Lejsek (předseda Královehradecké unie sportu), Marek Pakosta (předseda Českého volejbalového svazu), Miroslav Schimmer (místopředseda Svazu lyžařů ČR) a Jakub Tesárek (předseda Českého svazu plaveckých sportů).

 

V úvodu schůze byly projednány formální a administrativní záležitosti nezbytné pro práci VV ČUS, který poté schválil také soubor usnesení přijatých 42. valnou hromadou včetně návrhu jejich postupného naplňování.

 

Členové VV ČUS následně odsouhlasili dlouhodobý program České unie sportu předložený předsedou Miroslavem Janstou pro období 2024–2028. Ten tvoří sedm klíčových priorit: všestranná podpora členů ČUS v SK a TJ; zhodnocování a obnova majetku ČUS; spolupráce na nové legislativě pro sport; aktivity k posílení financování sportu; rozvoj vlastních projektů ČUS; aktivity k oživení a rozšíření školního sportu; sjednocování sportovního prostředí.

 

Opět krátkozraký stát

 

VV ČUS vzal na vědomí informaci předsedy ČUS o návrhu státního rozpočtu na rok 2025, který předkládá vládě ministerstvo financí a ve kterém zůstává částka pro sport ve výši necelých 7 miliard korun na stejné úrovni jako v letošním roce. „V souvislosti s ochabující zdatností dětí, absencí pohybu na školách, nárůstem obezity a civilizačních chorob, neúnosnosti nákladů na zdravotní péči vyjádřili členové výkonného výboru zklamání nad tímto přístupem. Prokazuje se krátkozraký pohled státu, který si neuvědomuje, jak zásadní je prevence i výchova právě prostřednictvím sportu,“ uvedl Miroslav Jansta s tím, že jsou přísliby o dalším možném jednání Národní sportovní agentury s ministerstvem financí, která by mohla podporu sportu v rozpočtu upravit.

 

Místopředseda ČUS Marek Hájek komentoval dotační program NSA Můj klub 2024 a zmínil problémy některých klubů a sportovních svazů při novém digitálním podávání a vyhodnocování žádostí v důsledku rozdílných digitálních dat svazů v rejstříku sportu a klubů v žádostech. ČUS v zájmu odstranění kolizí pro příští rok konzultovala situaci s NSA, které poskytne i další poznatky z praxe při využívání dotačního programu.

 

V dalším průběhu vyslechli členové VV ČUS aktuální informaci o pokračující přípravě zákona o sportu. Uvítali a ocenili také reakci České unie sportu na vystoupení české reprezentace na Olympijských hrách v Paříži a s tím spojenou intenzivní mediální kampaň cílenou na získání vyšší společenské podpory sportu. Ta jasnými argumenty přesvědčivě poukázala na hlavní problémy v Česku, jako je absence školního sportu u mládeže, absence zdravotní prevence prostřednictvím sportu, chybějící a zastaralá sportovní infrastruktura a slabé politická i finanční podpora sportu.

 

Dotace do národních sportovních center ČUS půjdou především na energie

 

Ředitel ekonomických agend Pavel Benda přednesl rozbor hospodaření ČUS za první pololetí roku 2024. Provoz jednotlivých středisek – především v Plaveckém stadionu Podolí a Lyžařském areálu Zadov – je závislý na klimatických podmínkách, které v zimních měsících nebyly na Zadově příznivé. Navzdory tomu existuje reálný předpoklad, že celkový hospodářský plán na rok 2024 bude splněn. V této souvislosti byla pozitivně přijata informace, že ČUS obdržela od NSA dotaci na údržbu a provoz národních sportovních center v Nymburce a Podolí v celkové výši 20 milionů korun, která bude použita zejména na úhradu energií. Současně se podařilo prodloužit partnerskou podporu od společnosti ČEZ ve výši tří milionů korun, kterými budou podpořeny projekty členských klubů ČUS pro sportování veřejnosti.

 

VV ČUS schválil rovněž termíny svých zasedání a porad ČUS v prvním pololetí roku 2025. Jednání výkonného výboru se uskuteční ve dnech: 14. ledna, 18. února, 18. března, 15. dubna, 20. května a 17. června. Valná hromada ČUS se bude konat v Nymburce 25. června a jarní celostátní porady mají termíny ve dnech 10. června (okresy) a 11. června (svazy).

 

Členové VV ČUS si na závěr připomněli 20. výročí od vzniku Vyšší odborné školy ČUS a ocenili její roli nejen při výuce studentů v oboru sportovního managementu, ale také rozšiřující se spolupráci s národními sportovními svazy při vzdělávání trenérů.

 

Autor: KT ČUS

MenuX