Zpráva z VV ČUS konaného 8. 10. 2024

 

Říjnový VV ČUS řešil monitoring povodňových škod, interní administrativu a vyhlásil nový ročník projektu Tipsport Sportuj s námi

 

cusV úterý 8. října se uskutečnilo v Praze na Strahově druhé zasedání Výkonného výboru České unie sportu zvoleného na období 2024–2028. Kromě aktuálních informací, které se týkaly státního rozpočtu na rok 2025, škod na sportovištích v důsledku ničivých povodní a legislativního procesu zákona o sportu se zabývalo také administrativními záležitostmi vycházejícími z vnitřních předpisů ČUS včetně zahájení inventarizace majetku ČUS pro rok 2024. Současně byl vyhlášen nový ročník projektu Tipsport Sportuj s námi na příští rok.

 

V úvodu informoval předseda ČUS Miroslav Jansta o přípravě státního rozpočtu na rok 2025, kapitoly pro sport. Původní návrh Ministerstva financí vláda po intervencích České unie sportu a Národní sportovní agentury navýšila o jednu miliardu na 7,9 miliardy korun. „Tento návrh musí ještě schválit poslanecká sněmovna. Nominálně je to sice o miliardu víc, ale vzhledem k tomu, že v letošním roce měl sport k dispozici ještě převedené prostředky z minulých období ve výši 1,6 miliardy, tak reálně bude těch peněz méně. Jednoznačně se ukazuje, že sport potřebuje vlastní ministerstvo, aby výrazně posílil svou vyjednávací pozici na vládní úrovni,“ konstatoval Miroslav Jansta.

 

Škody na sportovištích – téměř miliarda korun

 

Místopředseda ČUS Marek Hájek shrnul sběr dat o předběžném rozsahu a výši povodňových škod na sportovištích, který Česká unie sportu z pověření Národní sportovní agentury zajišťovala v uplynulých třech týdnech za asistence svých územních pracovišť. „Z dat shromážděných v požadované struktuře vyplynulo, že předběžné škody na sportovních zařízení dosáhly částky téměř jedné miliardy korun, z toho přes 600 milionů korun pouze v Moravskoslezském kraji. Postižení vlastníci, města, obce, kluby i soukromníci nyní očekávají, že jim vláda a příslušná ministerstva poskytnou podporu formou mimořádných dotací nebo příspěvků,“ uvedl Marek Hájek.

 

Generální sekretář ČUS Jan Boháč podal aktuální informace o přípravách nového zákona o sportu. Ten byl v minulých týdnech dokončen včetně důvodové zprávy i analýzy očekávaných dopadů navrhovaných právních úprav. Vzhledem k rozsahu zpracování zákona se očekává značný počet připomínek a nelze tak predikovat, zda a kdy bude schválen.

 

Miroslav Jansta s místopředsedou ČUS Markem Pakostou představili některé závěry a podněty, vyplývající z jejich dosavadních schůzek s předsedy národních sportovních svazů sdružených v ČUS. „Naším cílem je především seznámit se s fungováním a aktuálními prioritami jednotlivých svazů a také zjistit jejich názory na základní otázky sportovní problematiky, jako je financování a prioritizace sportů, spolupráce s Národní sportovní agenturou. Současně řešíme i nastavení služeb ČUS pro svazy,“ popsal Marek Pakosta.

 

Záštita regionálním anketám i akcím pro sportování veřejnosti

 

V průběhu jednání Výkonný výbor ČUS schválil podmínky výběru členských příspěvků a vzal na vědomí pokyny k zahájení inventarizace majetku a závazků ČUS pro rok 2024. Dále pověřil předsedu ČUS vydáním pokynů ke zpracování finančních výkazů TJ/SK za rok 2024, k aktualizaci dat pasportu sportovních zařízení a ke statistickým šetřením členské základny ČUS a národních sportovních svazů sdružených v ČUS k 31. prosinci 2024. O tom, že tyto datové soubory ČUS jsou kvalitní a relevantní, svědčí to, že některá data používá ve svých výstupech z oblasti sportu také Český statistický úřad.

 

VV ČUS rovněž schválil vyhlášení 11. ročníku projektu České unie sportu – Tipsport Sportuj s námi na rok 2025. Předpokládá se, že finální kalendář akcí projektu opět zahrne zhruba 500 sportovních událostí s nabídkou sportování pro veřejnost po celé České republice. Organizátorům zařazených akcí ČUS poskytne finanční a mediální podporu. Termín pro přihlašování akcí pořádaných členskými subjekty ČUS prostřednictvím elektronické přihlášky na webu ČUS i na webu projektu byl stanoven od 1. do 30. listopadu.

 

VV ČUS rozhodl o udělení záštity tradičním územním anketám Nejúspěšnější sportovec okresu/kraje s finančním příspěvkem pořadatelům. Schváleny byly také záštita s finanční podporou pro seriál lyžařských běžeckých závodů pro veřejnost Stopa pro život, který se koná v období ledna až března 2025, a také žádosti o půjčku z Rezervního fondu sportovních svazů ČUS dvěma žadatelům z řad národních sportovních svazů. Výkonný výbor byl také seznámen s pokračující projektovou přípravou investic ve Sportovním centru Nymburk.

 

Autor: KT ČUS

MenuX