Logo tiskové zprávy

160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

27. dubna 2017

Basketbalové finále SLZŠ v Pardubicích: Dramata až do konce

Úžasná dramata, emotivní souboje i gesta či skvělé individuální a týmové výkony – právě tak se prezentovali finalisté 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v basketbalu, jehož spolupořadatelem je Česká unie sportu. Závěrečný turnaj, který se uskutečnil ve dnech 26. a 27. dubna v Pardubicích, nakonec ovládli chlapci z „domácího“ družstva ZŠ Pardubice-Studánka a dívky ze ZŠ Žďár nad Sázavou.

„Atmosféra finálových zápasů byla fantastická. Diváci, kteří přišli do hlediště, s týmy doslova žili a báječně je povzbuzovali. Odměnou jim byl vynikající a vždy až do posledních vteřin dramatický basketbal. Hráči a hráčky byli mimořádně technicky i střelecky vybaveni a myslím, že celá soutěž včetně televizního přenosu byla jedinečnou reklamou tohoto sportu. Vítězům gratuluji a organizátorům děkuji za výbornou práci,“ komentoval průběhu závěrečného turnaje Miroslav Jansta, předseda České unie sportu a současně předseda České basketbalové federace.

Pozornou divačkou rozhodujících střetnutí dívek mezi ZŠ Žďár nad Sázavou a ZŠ Vodárenská (19:18), Kladno byla také reprezentanta a hráčka sedminásobného českého šampiona ZVVZ USK Praha Alena Hanušová. Ta nejúspěšnějšímu týmu dívek a chlapců předala milý dárek od České basketbalové federace – vstupenky na úvodní duel týmu České republiky na mistrovství Evropy žen s Ukrajinou 16. června v Hradci Králové.

„Finále se mi moc líbilo. Taková atmosféra, jaká při něm panovala, se nezažije ani v ženské basketbalové lize. Překvapila mě úroveň zápasů, proti minulosti se výrazně zvedla. Bylo poznat, které hráčky už hrají basketbal závodně a které ne. Zkušenější holky už měly nacvičené signály a herní kombinace. Myšlenka centralizované a tak dobře organizované Sportovní ligy základních škol je výborná, pro žáky je to velká motivace,“ řekla Alena Hanušová.

V kategorii chlapců do finále postoupil obhájce trofeje – výběr ZŠ Pardubice-Studánka – a v průběhu turnaje neporažené družstvo ZŠ Sirotkova z Brna. Možná právě vědomí „povinné“ obhajoby na domácí favority zpočátku dolehlo. Soupeř ucítil šanci a začala přetahovaná o každý bod. Až v poslední čtvrtině zejména zásluhou Michala Svojanovského se Pardubickým podařilo vypracovat malý náskok, který už v závěru udrželi a vyhráli 37:33.

„Bylo to těsné, ale za obhajobu jsme samozřejmě rádi. Řekl bych, že nakonec rozhodl náš širší kádr a v závěru i naše kvalitní obrana. Brno bylo jednoznačně nejsilnější soupeř na turnaji a museli jsme si v zápase máknout naplno,“ komentoval průběh Ondřej Kočvara, kapitán pardubických vítězů.

Finálové výsledky – dívky: ZŠ Žďár nad Sázavou – ZŠ Vodárenská, Kladno 19:18; o 3. místo: ZŠ Javorník – ZŠ Npor. Eliáše Pardubice-Polabiny 39:36. Chlapci: ZŠ Pardubice-Studánka – ZŠ Sirotkova, Brno 37:33; o 3. místo: Gymnázium B. Hrabala, Nymburk – ZŠ Ohradní, Praha 35:22.