Oštěpař Vadlejch ukázal zlatou medaili ve svém prvním oddíle.
Lítal jsem tu po škváře, vzpomínal

3791OTF.jpgV rámci nového projektu České unie sportu s názvem První oddíl se čerstvý evropský šampion Jakub Vadlejch vrátil do klubu, ve kterém odstartoval svojí kariéru. Na dráze klubu Atletika Hostivař se potkal se svými prvními trenéry a jako poděkování zde předal spolu s předsedou ČUS Miroslavem Janstou zástupcům klubu symbolický šek na 100 tisíc korun. A to za bouřlivého potlesku mladých talentů. Projekt První oddíl chce vyzdvihnout nezištnou práci dobrovolníků ve sportovních klubech, kteří mnohdy ve velmi skromných podmínkách vedou děti k lásce ke spotu a aktivnímu životnímu stylu. Právě z nadšení a úsilí klubových trenérek a trenérů jsou vychováváni budoucí vítězové a reprezentanti České republiky. Česká unie sportu si dala za cíl na tuto skutečnost veřejnost upozornit a jako symbolické poděkování všem dobrovolníkům ve sportu ocení letos ve spolupráci s partnery prvních deset oddílů.

Na pražském stadionu ve sportovním areálu v Hostivaři se postavil transparent s nápisem: „Vítáme tě Kubo“. Úspěšný oštěpař přišel zdejším mladým atletům ukázat zlatou medaili, kterou vybojoval v minulém týdnu v Římě na mistrovství Evropy. Pro mě první klub znamenal hrozně moc. Díky trenérovi Petrovi Behenskému jsem získal bezmeznou lásku k atletice,“ vyprávěl Vadlejch, na kterého jeho trenér z dětských let ihned reagoval: „S tou láskou si se sem přišel, takhle si to měl od malička. Já jsem to pouze prohloubil,“ dodal Behenský.

Všichni se tu sešli díky Prvnímu oddílu, novému projektu České unie sportu. „Je to malá pomoc a poděkování klubům, které pomohly vychovat úspěšné sportovce. Skoro žádný světově známý sportovec nezůstal ve svém první oddíle a skoro nikdo nevíme, kde a díky komu se stal tak dobrým. Rozhodli jsme se v České unii sportu tento dluh prvním oddílům začít splácet a ve spolupráci s Nadací ČEZ je ocenit,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

Kriketovým míčem přehodil hřiště

Šek na 100 tisíc korun na podporu činnosti už převzali zástupci klubů USK Praha, kde začínal vodní slalomář Jiří Prskavec, Spartak Vrchlabí, kde vyrůstala snowboardistka Eva Adamczyková a TJ Lokomotiva Nymburk, kde začínal kanoista Martin Fuksa. Ocenění předal Vadlejch Atletice Hostivař, dříve měl tento klub název AC Kovošrot Praha. „Je to neskutečné, končil jsem zde někdy v roce 2006, kdy tu ještě byla dráha ze škváry. Po tréninku jsem vždycky odcházel celý černý a snažil se co nejméně dotýkat lidí v autobuse cestou domů,“ vzpomínal s úsměvem Vadlejch, který vyrůstal v pražských Hájích.

„Měl jsem to sem jednou linkou autobusu, byl to kousek. Navíc tu začínala má sestra. Strávil jsem tu jedno z nejhezčích období mého života. Děkuji mým prvním trenérům, jsou tady všichni tři. Dali mi základy, na kterých jsem budoval moji sportovní kariéru,“ vyprávěl Vadlejch, kterého přišli pozdravit trenéři Petra a Viktor Veselí. Vzpomínal s nimi, jak si po tréninku hrál s ostatními dětmi na schovávanou nebo jak s trenérem objížděl stadiony v Praze a házel kriketovým míčkem. „Snažil jsem se přehodit všechny stadiony, které šly. Na základní škole mi po prvním tréninku zakázali házet krikeťákem, protože jsem přehodil hřiště a trefil první auto zaparkované u hřiště. Je pravda, že jsem házel vším, dokonce také z kočárku“ smál se Vadlejch, který po stříbru na MS a OH získal zlato na ME.

Projekt První oddíl plánuje dále ocenit kluby LK Arcus Plzeň (Marie Horáčková), TK Sokolov (Markéta Vondroušová), TJ Petřiny Praha (Ondřej Perušič), SK Kometa Praha (David Schweiner), AZ Havířov (David Pastrňák) a TJ Milo Olomouc (Karolína Muchová).

3792NTM.jpg   3793ODI.jpg  3794YmE.jpg