Porada předsedů národních sportovních svazů: Navýšení rozpočtu a pracovní skupina k prioritizaci sportu

cusV aule České unie sportu proběhla porada předsedů sportovních svazů, kde byla prezentována a diskutována celá škála důležitých témat, včetně informací o nadcházející volební valné hromadě ČUS. Předseda Miroslav Jansta informoval o zproštění obvinění ČUS a také o zahájení vyjednávání k rozpočtu pro sport na rok 2025. „Je nutné, aby se celková částka jednoznačně navýšila, moje představa je až na 11 miliard korun. Brzdí nás deficit prostředků v oblasti provozu a údržby sportovních zařízení nebo v investicích,“ prohlásil Miroslav Jansta.

Hojně diskutovanou oblastí na celostátní poradě svazů byla také prioritizace sportu, která se týká podpory přípravy ke státní reprezentaci a podpory pro výchovu talentované mládeže, kterou začátkem tohoto roku představila Národní sportovní agentura. Výkonný výbor ČUS loni poskytl agentuře doporučující návrh metodiky pro nastavení prioritizace. Ten však byl využit pouze z části. „Zaznamenali jsme řadu sportovních svazů, kterým prioritizace finančně zkomplikovala činnost a jsme s agenturou v kontaktu. Máme i příslib, že se nastavení po letošních olympijských hrách zreviduje, ale bude to také otázka celkové výše podpory sportu v roce 2025,“ dodal Miroslav Jansta.

Předseda ČUS proto zmínil, že předloží nadcházející valné hromadě ČUS návrh usnesení s pověřením pro Výkonný výbor ČUS ustavit pracovní skupinu k přípravě podkladů pro jednání s Národní sportovní agenturou k přehodnocení aktuálně nastavené prioritizace sportu.

Nebylo možné nehovořit také o ukončení sedmiletého soudního procesu s ČUS a jejími představiteli. Předseda uvedl, že bude vypracována zpráva, která shrne vznik a průběh kauzy údajného ovlivňování státních dotací ze strany ČUS. „Chceme vám shrnout veškeré informace, abyste si udělali absolutní představu o celém tomto absurdním a neoprávněném obvinění i o počínání a postojích všech jeho aktérů. Po obvinění jsem byl připraven abdikovat, ale jsem rád, že jste mě tenkrát přesvědčili, abych to nedělal. Jako ČUS máme nyní silné postavení,“ prohlásil Jansta.

Předseda ČUS krátce také zmínil plnění usnesení z minulých valných hromad, mezi které patří iniciace změn stanov Českého olympijského výboru, která zajistí rovné členské postavení ČUS a národních svazů, a také výzva k vládě, aby využila sport ke zdravotní prevenci, zlepšila legislativní podmínky pro sport a zřídila fond na jeho podporu. Sdělil, že iniciativa národních olympijských svazů v ČOV byla úspěšná a podařilo se dosáhnout zásadní změny v tom, že svazy olympijských sportů získaly novelou stanov větší váhu v rozhodování a směřování ČOV. Výsledkem apelu na politiky pak bylo mimo jiné zahájení příprav nového komplexního zákona o sportu. Předseda připomněl, že na zákonu se stále pracuje a ČUS v něm bude hlídat především své priority – možnost příspěvkového financování ve sportu, vznik státního fondu rozvoje sportu a podmínky pro vytvoření ministerstva sportu.

Delegáti se na poradě rovněž seznámili s připraveností letošní valné hromady a byli informování o žádostech nových svazů o přijetí do ČUS. Byla podaná informace o projektech ČUS – Tipsport Sportuj s námi a První oddíl. Zástupci svazů byli také vyzváni k iniciaci nových služeb sdruženým svazům nebo k úpravě rozsahu a nastavení dosavadního servisu, který jim je ze strany ČUS poskytovaný.

3790Mjk.jpg