Logo tiskové zprávy

160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

17. června 2015

Senioři si již podruhé měřili síly na Sportovních hrách v Českých Budějovicích

Druhý ročník jedinečné akce pro všechny aktivní seniory se dnes uskutečnil v Českých Budějovicích na Sokolském ostrově. Záštitu nad Sportovními Hrami Seniorů JČK převzali hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Změřit síly hned v několika disciplínách si do jižních Čech přijelo několik desítek seniorů, nejstarší ve věku 82 let. Sportovní klání probíhala jak na běžecké dráze, tak na travnaté ploše areálu. Soutěžilo se v nordic walking na 800 m, seniorském “biatlonu“, slalomu anebo turnaji v pétanque. Nechyběla beseda a autogramiáda s olympioniky nebo vystoupení členů klubu seniorů.

„Je radost se dívat, jak se lidé v tomto věku radují z pohybu, jsem moc rád, že se nám podařilo znovu pro seniory akci uspořádat a věřím, že už bude mít v kalendáři sportovních akcí na jihu Čech svoji tradici i do budoucna. Sport je důležitý v každém věku, ale s obdivem vždy sleduji, jak moc dává energie a chuti do života právě této generaci – jakoby ani nestárnuli“, hodnotí výkony účastníků akce jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Těší mě, že se nám podařilo společně znovu zrealizovat  tuto akci na jihu Čech, chtěli bychom postupně zapojit seniory  z celé republiky. Vedle dětí jsou senioři další opomíjenou skupinou, pro kterou je ale každodenní pohyb důležitou součástí života. Zatímco u dětí jde o návyky, které vedou ke zdravému životnímu stylu, a pokud nejsou správné, mohou ovlivnit celý život jedince, u lidí ve vyšším věku pak pomáhá sport udržovat tělo ve fyzické kondici a je výbornou prevencí proti mnoha nejen civilizačním chorobám. Lidem, kteří mnohdy přišli už o životního partnera či pracovní kolektiv, navíc přináší i možnost socializace a pomáhá jim najít další smysl života,“ vysvětluje, proč považuje podporu sportu seniorů za nezbytné předseda České unie sportu Miroslav Jansta a dodává: „Našli jsme v Jihočeském kraji v hejtmanovi velkého spojence, který má stejné názory na pohyb občanů  a tématu seniorů se chceme do budoucna hodně věnovat“.

„Jsem rád, že se akce podařila a lidé si přišli zasoutěžit. Letos nám vyšlo i počasí “, raduje se z úspěšné akce project manager her David Huf. Ten se také rozpovídal o dalším programu: „Máme tu také zdravotní diagnostiku nebo ukázky vzdělávacích a volnočasových aktivit seniorů. Chceme je motivovat i informovat a na sportování je potřeba znát v jejich věku rovněž aktuální zdravotní stav, aby jim pohyb víc neublížil, než pomohl. Pro každého je vhodné něco jiné, hýbat se ale určitě může každý, kdo má zájem“.

1417YTg.jpg1419NzI.jpg1418Y2U.jpg1420M2E.jpg

Lenka Angelika Tichá - tisková mluvčí