Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Tisková zpráva
8. listopadu 2016

Zpráva z jednání Výkonného výboru České unie sportu ze dne 8. listopadu

Výkonný výbor České unie sportu (ČUS) se na svém listopadovém zasedání v Praze podrobně seznámil s informacemi o činnosti svých poradních orgánů. V této souvislosti ocenil zejména přínos Komise sportovně ekonomických analýz a strategií, která se významně podílela na inovaci dotačních programů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na rok 2017. Právě její zásluhou se podařilo do základních materiálů MŠMT prosadit stanoviska České unie sportu a tím potřeby sportovního hnutí. Programy jsou nyní přehlednější a podmínky užití poskytnutých veřejných zdrojů více odpovídají požadavkům z praxe.

 

V rámci rozpočtových opatření VV ČUS schválil poskytnutí příspěvku 4, 5 milionu korun z vlastních zdrojů na činnost tzv. malých sportovních svazů (např. americký fotbal, kulturistika, minigolf, jóga, vodní motorismus atd.), které jsou kvůli přetrvávající systémové chybě na MŠMT z roku 2012 dlouhodobě podfinancované. Současně rozhodl o posílení financování krajských organizací ČUS a okresních sdružení ČUS ve výši 1,45 milionu korun z vlastních zdrojů. O 440 000 korun bude také posílena činnost servisních center sportu při OS a KO ČUS.

 

VV ČUS také schválil vypsání výběrového řízení i zadávací dokumentace na prodej Sporthotelu Olympia na Zadově. Tento hotel je v provozu bez zásadních rekonstrukcí od roku  1982 a je situován v centru Lyžařského areálu Zadov-Churáňov. V posledních pěti letech ho provozuje soukromý nájemce, jemuž vyprší smlouva v září 2017. Pro vlastní činnost ČUS tento komplex dlouhodobě nevyužívá a jeho modernizace si vyžádá náklady ve výši několika desítek milionů korun. Vítězná nabídka bude předložena ke schválení na valné hromadě ČUS v roce 2017. Prostředky získané prodejem hotelu budou použity zpět v LA Zadov k výstavbě nové retenční nádrže pro zasněžování včetně přivaděče a přečerpávací stanice u současné nádrže pod sjezdovkou Kobyla. Zadovský areál má také připravený projekt pro výstavbu nového zázemí pro lyžaře, moderní restauraci, sociální zařízení, půjčovnu, servis a další vybavení, které zvýší komfort návštěvníkům.

MenuX