Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z VV ČUS
8. září 2015

Audit hospodaření ČUS za rok 2014 bez závad. Jednání VV ČUS se zúčastnila ministryně školství Katerřina Valachová.

Výkonný výbor ČUS jednal na výjezdním zasedání 8. září 2015 v Ostravě. Části jednání výkonného výboru se zúčastnila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Na schůzi VV ČUS bezprostředně navazovala Krajská veřejná konference ČUS o financování sportu v regionech, na kterou byli přizváni především zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje.

 

V aktuální informaci pro členy VV ČUS v úvodu schůze předseda referoval o výsledcích jednání s novou ministryní MŠMT k plnění příslibů ministerstva a vlády učiněných sportovnímu prostředí. Konkrétně k podpoře základních článků sportu ve výši 300 mil. Kč, o navýšení rozpočtu pro sport pro rok 2016, o přípravě novely zákona a akčního plánu podpory sportu do konce funkčního období vlády, o přípravě dotačních programů MŠMT na rok 2016, včetně nového programu pro SK/TJ, který by mělo rozdělovat MŠMT a administrovat ČUS a další střešní organizace s tím, že dosavadní dotační programy národních svazů zůstanou zachovány a bude snaha jejich objemy navýšit. Předseda také informoval členy VV ČUS o svých jednáních s dalšími ministry a s prezidentem republiky o podpoře sportu ze státního rozpočtu. Sdělil, že bude dále vyvíjet tlak na politiky. Informoval také o návštěvě ministryně Valachové a premiéra Sobotky 21. srpna ve Sportovním centru Nymburk a o jednání ministryně se Sportovní komisí ČSSD a vedení ČUS 7. září v Karlově Studánce.

 

V rámci programu jednání vyslechli členové VV Zprávu o výsledcích hospodaření ČUS za období leden – červen 2015 a rovněž výrok auditora k účetní závěrce roku 2014. Dílčí výsledky hospodaření ČUS jsou díky klimatickým podmínkám ve střediscích velmi dobré a je tedy perspektiva dobrých hospodářských výsledků za celý rok. Pozitivní a velmi důležité jsou také závěry auditorů, kteří v hospodaření ČUS neshledali žádné nedostatky.

 

Členové VV následně projednali a schválili návrh na rozdělení finančních příspěvků organizátorům akcí zařazených do projektu ČUS Sportuj s námi, uskutečněných ve 2. pololetí 2015. Rovněž schválili předložený písemný návrh rozpočtového opatření, jednotlivé příspěvky k záštitám, poskytnutí příspěvku z vlastních zdrojů ČUS a poskytnutí dodatečně přidělených dotací ČUS od MŠMT na akci Kolo pro život. Dále VV vzal na vědomí informaci o průběhu modernizace Informačního systému  ČUS a uložil shromažďovat nové podněty k dalšímu zdokonalení IS ČUS, vzal na vědomí situaci ve spolku Zelený ostrov, o. s.  a po vyslechnutí zprávy  schválil další setrvání České unie sportu ve spolku Zelený ostrov, o. s.

 

Zástupci Výkonného výboru byli rovněž informováni o Projektu České unie sportu ke 100. výročí české státnosti. Informaci zpracovatelů ze společnosti Pro ČUS servis, s.r.o. doplnil Miroslav Jansta, který zdůraznil podmínku rozložení finanční podpory projektu mezi soukromý sektor a stát. VV vzal Zprávu o projekt na vědomí a uložil předložit informaci o zajištění financování projektu, než bude zahájen.

 

Zasedání VV ČUS pokračovalo za účasti ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové a hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka rozpravou o stavu a perspektivách financování českého sportu od státu a krajů.

 

Na jednání VV ČUS v Ostravě navázala Krajská veřejná konference ČUS, v pořadí již čtvrtá (předtím kraje Jihomoravský, Jihočeský, Ústecký). Česká unie sportu prezentovala zástupcům obcí a měst na severu Moravy problémy současného financování sportu, pozici sportovních klubů v současných podmínkách, roli státu, měst a obcí a přítomná ministryně školství, mládeže a tělovýchovy představila na konferenci svoje cesty k řešení nejpalčivějších potíží ve sportovním prostředí. Účastníkům konference přednášel vedle předsedy Miroslava Jansty i zmocněnec ČOV pro regiony a místopředseda ČUS Marek Hájek, expert České unie sportu pro legislativu Ladislav Malý či expert pro oblast organizace a financování sportu Michal Kraus.

 

V první části konference byli účastníci seznámeni s důsledky současného podfinancování sportu a vývojem příjmu peněz do sportovního prostředí v období od sametové revoluce až po současný stav, kdy je situace ve sportu a sportovní infrastruktuře na kritickém bodu. Podle předsedy ČUS Miroslava Jansty měla konference ukázat a dokumentovat vývoj financování českého sportu za posledních dvacet let, kdy podpora ze strany státu a veřejných rozpočtů klesla na současnou kritickou mez. ČUS přitom nechce bourat stávající financování, kterým jsou dosud zabezpečeny sportovní svazy, chce ale další finanční prostředky. Nejhůře je podle něj podfinancováním postižen sport v základních článcích, ve sportovních klubech a tělovýchovných jednotách, ve městech a obcích. Rovněž je zanedbaná sportovní infrastruktura, je minimum možností pro dostupné sportování dětí a mládeže, nejsou kvalifikovaní trenéři mládeže. Ta situace je neudržitelná.

 

Vzácným hostem konference byla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, která se snaží pokračovat v započatém úsilí předchozího exministra Marcela Chládka v přípravě dvouletého plánu a budoucí  Koncepce státní podpory sportu, jenž může sportu přinést řešení. Koncepční dokumenty, na jejichž vzniku se podílí Česká unie sportu, jako největší sportovní organizace v ČR, vycházejí mimo jiné i z dlouhodobých zkušeností ČUS a předpokládá definování všech institucionálních, legislativních i finančních nástrojů, které poskytnou záruky rozvoje všech oblastí sportovního prostředí. Ministryně zdůraznila, že si sport polepšil při jejím vyjednávání ve vládě ČR oproti návrhu ministerstva financí o půl miliardy navíc směrem k dětem a mládeži a věří, že se tak podaří například zajistit lepší podporu pro trenéry, navýšit jejich počet a rovněž zlepšit dostupnost jednotlivých sportů napříč republikou pro všechny děti. Vyzdvihla potřebu navýšení rozpočtu, protože vnímá, že sport není jen fyzická aktivita, ale je to i součást výchovy. Také si je vědoma, že sport generuje obrovské množství peněz sekundárně, v rámci akcí mezinárodního charakteru, které se na území státu dějí, přitahují stovky tisíc diváků a přinášejí sekundární dopad do státní pokladny.

 

Miroslav Jansta konstatoval, že základním strategickým cílem českého sportu je vybudovat v České republice aktivní a zdravou společnost. Při realizaci tohoto cíle musí koordinovaně spolupracovat nejenom stát a jeho instituce, ministerstva, kraje, města a obce, ale i sportovní prostředí samotné. Upřesnil, že ČUS vnímá čtyři základní priority, podle nichž musí realizace probíhat ve vzájemné koordinaci a na základě k tomu stanovených programů. A to jsou – podpora a popularizace sportu pro všechny, podpora státní sportovní reprezentace, rozvoj sportovně-rekreační infrastruktury a rozvoj sportovního průmyslu. Nový Akční plán podpory a rozvoje sportu, připravovaný ministerstvem, by měl pro každou z těchto zásadních priorit přinést soubor mechanismů, programů, opatření a návrhů, jak hodlá MŠMT nebo vláda ČR úkoly v každé z těchto čtyř zásadních oblastí řešit, včetně vytyčení konkrétních bodů a časového harmonogramu jejich realizace.

 

Vedle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, vystoupil v kongresovém sálu hotelu Clarion také hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a náměstkyně hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Věra Palková, kteří představili sportovní projekty Moravskoslezského kraje a jejich podporu.

 

Oba ocenili, že se na půdě Moravskoslezského kraje s vedením ČUS a ministryní sešli a vyměnili si aktuální informace, aby mohli společně postupovat jak na regionální, tak celorepublikové úrovni a aby sport nadále nebyl Popelkou, ale dostal se na výsluní, kam bezpochyby z hlediska svého významu v rámci reprezentace této země rozhodně patří.  

Lenka Angelika Tichá - tisková mluvčí
+420 602 231 674
ticha@cuscz.cz
Mediální partneři ČUS

Denik.cz Rozhlas.cz iSport.cz CeskaTelevize.cz

MenuX