Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z výkonného výboru ČUS
15. března 2016

 

V úvodu schůze informoval předseda ČUS Miroslav Jansta členy VV ČUS iniciativě ČUS  k úpravám návrhu novely zákona o podpoře sportu, která je projednávána ve sněmovně s tím, že je šance upravit do reálné podoby část rejstříku. ČUS usiluje o to, aby povinnost uvádět členskou základnu v rejstříku měli pouze žadatelé o státní dotaci. Dále podal informaci o aktuálních jednáních na MŠMT k dělení státních prostředků v jednotlivých programech. Informace doplnil Miroslav Pelta, který absolvoval poslední jednání s ministryní MŠMT. Předseda zdůraznil potřeby velkých SK/TJ v provozu a údržbě sportovních zařízení, kde je nejkritičtější situace. Závěry z diskuse uplatní vedení ČUS při dalším jednání na MŠMT a MF ČR.

 

Výkonný výbor ČUS dále projednal stávající metodiku dělení státních prostředků v investičních programech MŠMT, bez možností svazů vyjádřit svoje priority. Uložil zpracovat stanovisko svazů a střešních organizací s požadavkem k MŠMT na úpravu metodiky dělení prostředků s možností uplatnění priorit národních svazů.

 

V rámci přípravy dokumentace pro 33.VH ČUS generální ředitel ekonomických agend Pavel Benda předložil a komentoval dopracovanou Zprávu o hospodaření ČUS k 31. 12. 2015 s konečnými výsledky hospodaření. Výkonný výbor schválil předložený materiál a uložil zapracovat jej v plném rozsahu do podkladů pro delegáty 33. VH ČUS.

 

Výkonný výbor prodiskutoval návrh Novely Stanov ČUS. Předseda ČUS M:Jansta prezentoval důvody, proč navrhuje doplnit Stanovy ČUS o odkaz na národní tradice a sportovní historii ČR. Doplnění je zpracováno tak, aby ČUS poukázala na své vlastní historické kořeny, komplexněji a srozumitelněji vyjádřila svoji úlohu v současné společnosti, i svoje další směřování. Změnu stanov bude následovat změna Směrnice o vyznamenání a záštitách ČUS. Návrh novelizace Stanov ČUS bude zaslán se zdůvodněním sdruženým subjektům ČUS k připomínkovému řízení. Finální návrh bude předložen VV ČUS 5. 4. 2016.

 

 Výkonný výbor řešil i majetkové dispozice ohledně sokolovny v Kostelci na Hané. Pavel Benda stručně shrnul historii vývoje vlastnických vztahů ČUS k majetku v Kostelci na Hané. ČUS se chová jako řádný hospodář, vstřícně jednal s obcí a prodej je navržen za posudkové ceny s tím, že část prostředků z prodeje bude určena na podporu tamních klubů ČUS. Obec po názorovém vývoji s návrhem ČUS souhlasí. Po souhlasu zastupitelstva obce bude materiál předložen delegátům VH ČUS. V případě, že zastupitelstvo obce odkoupení sokolovny schválí, VV ČUS schválí 5. 4. návrh prodeje pro rozhodnutí VH ČUS.

MenuX