Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

        ČUS  podporuje:   1619ZmU.jpg

Zpráva z výkonného výboru ČUS
16. února 2016

 

Na druhém zasedání se 16. února sešli čerstvě zvolení členové Výkonného výboru ČUS v útrobách Strahovského stadionu.

 

Schůzi zahájil předseda ČUS Miroslav Jansta, přivítal nové členy, předestřel hlavní cíle ČUS a pokračoval aktuální informací, především o stávající situaci na MŠMT, kde přetrvávají personální problémy, neboť sport stále nemá „svého“ náměstka. Dále informoval o jednání nově zřízené Národní rady sportu na MŠMT, kde za ČUS odmítl v parlamentem projednávané novele zákona obsažený registr sportovců. Při té příležitosti zopakoval předseda neslučitelnost této části novely zákona s podmínkami pro činnost spolků daných ústavou a zákonem. Zmínil, že rada jednala též o budoucnosti zdrojů z loterií pro sport, kde hlavní osobou bude ministr financí Babiš, se kterým je potřeba dále jednat, přičemž pro ČUS je klíčové navýšení objemu z tohoto zdroje. K loteriím proběhlo jednání v rozpočtovém výboru PSP (účast ČUS, ČOV) i diskuse na radě, a ministryně bude hledat vhodnou formu podpory sportu v novele loterního zákona.

 

Od ministryně tlumočil předseda Jansta její vyjádření o dlouhodobém výhledu financování sportu ze státního rozpočtu, kde je ze strany ČUS vyvíjen tlak na plnění vládních koaličních příslibů v objemech podpory. Předseda poskytl dosud známé informace o Programu VIII pro SK/TJ na rok 2016, kde má být k dispozici pro SK/TJ 380 mil. Kč. Místopředseda Miroslav Pelta doplnil předběžné informace z přípravy rozdělení dalších programů státní podpory 2016 na MŠMT.

 

Dále byli členové VV informováni, jakým způsobem budou plněna usnesení lednové VH ČUS , zejména realizace směn majetku v Lyžařském areálu na Zadově a v SC Nymburk, rozpracování tezí na základě vzešlých připomínek sportovního prostředí k  institucionálnímu zastoupení sportu v České republice a jakým způsobem bude plnění přijatých usnesení kontrolováno.

 

Výkonný výbor se zabýval také přípravami 33. valné hromady České unie sportu, která se uskuteční 23. 4. 2016 a schválil navržený harmonogram příprav, předběžný program jednání a soubor písemných materiálů pro delegáty, které budou průběžně připravovány a předkládány VV ČUS. V této souvislosti generální sekretář ČUS Jan Boháč komentoval návrh jednacího řádu valné hromady, který bude předložen delegátům 33. VH ČUS ke schválení.

 

Generální ředitel ekonomických agend Pavel Benda předložil a podrobně komentoval předběžné výsledky hospodaření, jako základ zprávy o hospodaření pro VH ČUS. Rovněž představil zkompletovanou rozsáhlou Zprávu o majetku ČUS k 31. 12. 2015, přičemž zmínil velmi uspokojivé výsledky hospodaření obchodních společností i vlastních středisek. Na březnové jednání VV ČUS bude majetková zpráva doplněna o hospodaření s.r.o. – Lanovka Churáňov, Pro-ČUS servis, VOŠ ČUS, a Nakladatelství O Praha, a.s.

 

Zprávu doplnil místopředseda Marek Hájek informací o letos specifické pozici SA Harrachov, a.s. s ohledem na probíhající jednání o pozemcích, a navrhl nevyplacení dividend za hospodářský rok 2014/2015 s tím, že bude vytvořena rezerva pro případný nákup pozemků, který přinese lepší výsledky hospodaření v budoucnosti. Výkonný výbor tento postup schválil.

 

Dále se členové VV zabývali předloženou 2. verzí připravovaného rozpočtu ČUS na rok 2016, kde Pavel Benda upozornil na položky, v nichž jsou oproti roku 2015 výraznější změny. Zdůvodnil navrhovaná navýšení a ponížení jednotlivých položek rozpočtu včetně alokace rezervních položek. Výsledky hospodaření by měly kopírovat současný trend kladného výsledku s tím, že vliv na něj mohou mít klimatické podmínky, ovlivňující provoz sportovních center.

 

Výkonný výbor rovněž schválil osnovu čtyřletého plánu činnosti ČUS 2016 – 2020. Generální sekretář Jan Boháč sdělil, že zpracování osnovy vychází z dosavadního „Desatera“, které bylo doplněno o nové priority ČUS. VV ČUS na základě návrhu předsedy Miroslava Jansty, schválil ustavení odborných komisí VV ČUS a jejich obsazení předsedy. Komisi pro přípravu nového sídla ČUS povede Miroslav Pelta, komisi pro horská střediska Lukáš Sobotka, komisi pro podporu činnosti svazů Filip Hobza, komisi pro podporu činnosti SK/TJ a spolupráci se samosprávami Marek Hájek, komisi sportovně ekonomických analýz a strategií Michal Kraus, legislativní radu pak její dosavadní předseda Marcel Petrásek. Na základě přijaté osnovy bude plán dopracován tak, aby mohl být předložen a schválen na dubnové VH ČUS.

MenuX