Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z výkonného výboru ČUS
17. května 2016

 

17. května zasedal v Praze Výkonný výbor České unie sportu. V aktuální informaci předseda Miroslav Jansta informoval členy výboru o jednání s předsedou vlády ČR B. Sobotkou, kterému, mimo jiné, poděkoval za účast na dubnové Valné hromadě ČUS. Premiér vyslechl naléhavé potřeby sportovního prostředí, potvrdil přísliby v posílení financování sportu a informoval o plánech v legislativním procesu (zákon o podpoře sportu). Dále M. Jansta po VH ČUS jednal i s ministryní školství Kateřinou Valachovou a ministrem financí Andrejem Babišem, kteří budou vedle premiéra klíčovými osobami k vyšší finanční podpoře sportu od r. 2017. Následně předseda tlumočil závěry ze svého jednání s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou. Diskutovali spolu o užívání názvu Czechia / Czech Republic, kde sport je a bude zdrženlivý k novému názvu, a o možné podobě budoucího institucionálního zastřešení sportu. Ministryně není nakloněna přechodu části agendy MMR, cestovního ruchu, na nové ministerstvo sportu a event. cestovního ruchu, proto bude ČUS hledat i jiná řešení, jak získat pro sport samostatnou rozpočtovou kapitolu.

 

Předseda informoval i o možnostech rozdělení 6 mld. do jednotlivých dotačních programů, kde se předpokládá posílení programu I, částečně II pro kolektivní sporty, ale především programu V pro všechny svazy, včetně „malých“. Poznamenal také, že ke stabilitě financování může výrazně přispět schválení nového zákona o podpoře sportu, který je potřeba urychleně připravit. K financování sportu předseda zdůraznil nutnost vlivu sportovního prostředí na tvorbu metodiky dotačních programů MŠMT pro rok 2017 a sdělil, že v tomto směru intenzivně pracuje. S MŠMT již je jednáno a je nastaven způsob komunikace k přípravě programů. MŠMT přislíbilo ustavit k přípravě programů expertní komisi se zástupci sportovního prostředí.

 

Předseda v komentáři vrátil ke svému vystoupení na Plénu ČOV, konaném 28.4., kde jednak ocenil a veřejně podpořil stávajícího předsedu ČOV Jiřího Kejvala, avizoval, že nebude kandidovat v podzimních volbách do orgánů ČOV na příští funkční období, a kde veřejně vyslovil nespokojenost s právními službami ČOV pro sportovní prostředí v oblasti procesu tvorby legislativy v ČR. Prohlásil, že trvá na stanovisku, že činnost Legislativní rady ČOV, vedené J. Šťovíčkem, byla za poslední 4 roky v tomto směru téměř nulová a v ČR vznikla celá řada nových dalších překážek pro činnost sportovního prostředí, namísto aby byly postupně odstraňovány. Předseda také doporučil zrevidovat a případně upravit přerozdělení kompetencí ČOV a ČUS před volbami do ČOV a pověřil k tomuto jednání generálního sekretáře ČUS. V závěru předseda informoval členy VV ČUS o uzavření Memoranda o spolupráci mezi ČUS a neziskovou organizací Transparency International ČR, kde tématem spolupráce bude především oblast financování sportu.

 

V rámci programu schůze se členové VV věnovali rozboru výsledků hospodaření ČUS za první čtvrtletí roku 2016, kde průběžné výsledky hospodářských středisek ČUS jsou i přes klimaticky špatnou zimu zatím velmi dobré, včetně Lyžařského areálu Zadov. Výkonný výbor ČUS také po projednání schválil návrh rozdělení finančních příspěvků organizátorům akcí ČUS Sportuj s námi na duben – prosinec 2016 a zároveň i rozšíření projektového rámce o akce, splňující cíle a poslání projektu ČUS Sportuj s námi (Sporťáček 2016, soutěže pro děti a mládež ČASPV, finálové turnaje Ligy základních škol o pohár ministryně školství).

 

Dalším tématem bylo projednání a schválení statutů poradních orgánů výkonného výboru, odborných komisí VV ČUS. Schváleno bylo i jejich personální obsazení (http://www.cuscz.cz/o-nas/poradni-organy.html). Miroslav Jansta připomněl, že složení komisí je otevřené a doplnění komisí je možné i v průběhu funkčního období, bude-li potřeba. Výkonný výbor také schválil návrhy na vyznamenání ČUS a pověřil Luďka Sásku, ředitele LA Zadov, zastupováním ČUS na valné hromadě spolku Asociace horských středisek ČR, z.s., 8.6.2016, která hájí společné zájmy provozovatelů lyžařských areálů.

MenuX