Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

                     ČUS podporuje:   1619ZmU.jpg

Zpráva z výkonného výboru ČUS
18. ledna 2016

Výkonný výbor se tentokrát sešel v nových prostorách Fotbalové asociace ČR na Strahově

Výkonný výbor se na posledním zasedání svého volební období sešel 18. ledna 2016 mimořádně v nových prostorách Fotbalové asociace ČR na Strahově.

Předseda Jansta v úvodu svého vystoupení informoval o uskutečněném neformálním setkání s paní ministryní Valachovou ve druhém lednovém týdnu, na kterém proběhla i diskuse k financování sportu, k zajištění výpočtu a distribuce státních dotací MŠMT v Programu I (reprezentace) a II (talentovaná mládež) konečným příjemcům. Sdělil, že úřad ministerstva je nyní v podstatě personálně paralyzován, protože nedošlo k výběru nového náměstka pro sport a ředitel odboru sportu je postaven mimo službu.

 

Dále předseda představil členům výboru písemně předložené připomínky k parlamentem projednávané novele zákona o podpoře sportu, které jsou zpravované na základě právních analýz v podobě pozměňovacího návrhu, včetně soupisu argumentů. Předseda shrnul hlavní důvody, proč jsou připomínky zásadní, a proč je povinností ČUS je poslancům předložit. Výkonný výbor vzal na vědomí návrh Legislativní rady VV ČUS na znění pozměňovacího návrhu k novele zákona o podpoře sportu včetně hlavních argumentů a uložil předsedovi ČUS přednést a obhajovat pozměňovací návrh zejména v poslaneckých klubech PSP, ve Výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP a na veřejnosti

 

Následně předseda hovořil na téma příprav k vytvoření nového ministerstva pro sport.  Zdůvodnil potřebu mít pro sport samostatnou státní instituci, členové výkonného výboru vzali předložené základní teze k diskusi o zřízení nového ministerstva sportu na vědomí a uložili předsedovi, aby o nich informoval delegáty VH ČUS a seznámit se záměrem odbornou i širokou veřejnost.

 

V dalším programu schůze se zástupci VV zabývali přípravami na 32. Valnou hromadu ČUS. Generální sekretář Jan Boháč komentoval připravený scénář VH, zrekapituloval organizační zajištění VH a voleb (volební komisaři, volební místa, připravenost volebního procesu) a písemně předložený seznam v termínu doručených kandidatur. Informoval, že je zajištěna přítomnost notáře i stenografa i podmínky pro práci novinářů. Výkonný výbor pověřil řízením VH ČUS 30. 1. 2016, do doby zvolení pracovního předsednictva Valné hromady, generálního sekretáře J. Boháče. Seznam kandidátů do voleb členů orgánů ČUS bude rozeslán sdruženým subjektům.

 

Ve svém dalším jednání pověřil výkonný výbor zástupce ČUS k výkonu akcionářských práv na valných hromadách společností Ski Pec, a.s., a SKIAREÁL Špindlerův Mlýn, a.s., které se konají
21. 1. 2016 a vzal na vědomí předložený návrh osnovy zprávy o hospodaření a zprávy o majetku za rok 2015, připravované pro valnou hromadu ČUS, plánovanou na sobotu 23. 4. 2016. Uložil generálnímu řediteli ekonomických agend Pavlu Bendovi připravit předběžné výsledky hospodaření ČUS a první verzi zprávy o majetku ČUS pro příští zasedání VV ČUS.

Členové VV dále schválili v písemné podobě předložený výběr akcí na období únor – prosinec do projektu ČUS Sportuj s námi 2016 a návrh rozdělení finančních příspěvků organizátorům akcí v 1. čtvrtletí 2016. Schválena byla také žádost České triatlonové asociace o přidělení půjčky z rezervního fondu svazů, včetně příslušné směnečné záruky, a záštita ČUS s finanční podporou pro akci Sportovní Hry Seniorů v roce 2016.   

 

Na závěr místopředseda ČUS Miroslav Pelta krátce shrnul uplynulé čtyřleté volební období. Vyzdvihl současnou dobrou kondici spolku a poděkoval pracovníkům odborného zázemí ČUS, týmu spolupracovníků předsedy a místopředsedů. Vyslovil přesvědčení, že Česká unie sportu je dobře vedena, je zdravá, aktivní, pilná a pečlivá.

MenuX