Zpráva z VV ČUS konaného 18. 6. 2024

 

VV ČUS přivítal pravomocné zproštění obžaloby v dotační kauze a projednal obsahové i organizační zajištění volební 42. valné hromady

 

cusLetošní šesté zasedání Výkonného výboru České unie sportu se uskutečnilo 18. června v Praze na Strahově. Kromě bloku aktuálních informací se zabývalo především přípravou a organizací volební 42. valné hromady ČUS, která se koná 26. června ve Sportovním centru v Nymburce, a trojicí valných hromad společností ČUS Sportuj s námi, Skiareál Špindlerův Mlýn a Nakladatelství O Praha v likvidaci.

 

Za omluveného předsedu ČUS Miroslava Janstu, jenž podstoupil plánovaný lékařský zákrok, schůzi řídil místopředseda Marek Hájek. Ten v úvodu přivítal závěr Vrchního soudu v Praze, který nedávno při veřejném jednání pravomocně zprostil obžaloby v tzv. dotační kauze vedoucí představitele ČUS – předsedu Miroslava Janstu i generálního sekretáře Jana Boháče – stejně jako celou Českou unii sportu. „Konečně se tak po sedmi letech až nesmyslného trápení prokázala jejich jasná nevina. Kdyby státní zástupce hned na začátku logicky vyhodnotil veškeré argumenty, mohl celý případ skončit už v přípravném řízení,“ prohlásil Marek Hájek.

 

Členové VV ČUS vyhodnotili průběh nedávných pravidelných celostátních porad vedení ČUS se zástupci tělovýchovných jednot, sportovních klubů a s předsedy národních sportovních svazů. Jejich cílem bylo informovat o aktuálním dění v ČUS a ve sportovním prostředí, o státní podpoře v oblasti sportu, dotačních programech Národní sportovní agentury a připravenosti nadcházející valné hromady ČUS. V případě jednot a klubů bylo důležité zejména připomenout nastavená pravidla interních kontrolních mechanismů při čerpání státních dotací v rámci Servisních center sportu ČUS, aby byly jednotlivé subjekty schopny následně celou agendu správně zadministrovat. Z diskuse na poradě předsedů svazů vyplynul požadavek vytvořit v rámci VV ČUS pracovní skupinu, která připraví podklady pro jednání ČUS s NSA k nastavení prioritizace sportů. Další podněty, které z jednání vyplynuly, přednese předseda ČUS na nejbližším vrcholném setkání předsedy NSA se zástupci střešních sportovních organizací.

 

První oddíl zviditelňuje kluby i dobrovolníky

 

Místopředseda ČUS podal rovněž informaci o aktuálně připravovaných dotačních investičních programech NSA. Na podporu rozvoje místní sportovní infrastruktury v obcích do tří tisíc obyvatel bude ještě v průběhu června vypsán program Kabina 2024. S vyhlášením specifické výzvy Movité investice – rozvoj materiálně technické základny sportovních svazů 2024 se počítá během července.

 

VV ČUS současně ocenil dosavadní průběh prvního ročníku projektu České unie sportu První oddíl. Jeho cílem je zviditelnit dobrovolnictví ve sportu a finančně ocenit a podpořit sportovní oddíly a kluby, v nichž začínali svou kariéru sportovci, kteří se v dalších letech zařadili jako reprezentanti České republiky mezi nejlepší na světě. „Vedle peněžního daru ve výši sto tisíc korun, který poskytuje ČUS ve spolupráci s partnery, je však záměrem projektu také propagace nezištné práce dobrovolných trenérů, cvičitelů a dalších sportovních činovníků podílejících se v nelehkých podmínkách na přípravě a formování mladé generace ve sportovních klubech a tělovýchovných jednotách spojené s poděkováním za jejich celospolečensky prospěšnou činnost,“ zdůraznil Marek Hájek. Zatím byly oceněny čtyři kluby – USK Praha, kde začínal kariéru vodní slalomář Jiří Prskavec, Spartak Vrchlabí (Eva Adamczyková), Lokomotiva Nymburk (Martin Fuksa) a Atletika Hostivař (Jakub Vadlejch). Během následujících týdnů obdrží finanční příspěvek ještě dalších šest.

 

Hosté v Nymburce z NSA a MŠMT

 

VV ČUS vzal na vědomí informaci o obsahové a organizační připravenosti volební 42. valné hromady ČUS, svolané na 26. června do Sportovního centra v Nymburce. Svou účast na ní jako hosté potvrdili předseda NSA Ondřej Šebek a státní tajemník Ministerstva školství Ondřej Andrys. Členové VV ČUS se seznámili s obsahem zprávy, kterou přednese předseda ČUS, i připraveným návrhem usnesení ke zprávě o činnosti a byli informováni, že delegáti okresních sdružení ČUS i národních sportovních svazů již obdrželi veškeré písemné podklady pro jednání v podobě detailních zpráv o činnosti, hospodaření a majetku ČUS.

 

V dalším jednání VV ČUS ve funkci valné hromady společnosti ČUS Sportuj s námi, s. r. o., schválil její hospodářský výsledek za rok 2023, který skončil v zisku 65 629,46 Kč. Tato společnost poskytuje marketingovou podporu projektu České unie sportu Tipsport Sportuj s námi a zajišťuje kvalitní produkci akcí i jejich rozsáhlou medializací. VV ČUS dále pověřil svého zástupce k výkonu akcionářských práv na valných hromadách společností Skiareál Špindlerův Mlýn a Nakladatelství O Praha v likvidaci.

 

V rámci diskuse člen VV ČUS Libor Varhaník upozornil na skutečnost, jak stávající znění zákona o veřejných zakázkách ohrožuje sport, neboť s podmínkami pro sport nepočítá, takže v některých specifických případech charakteristických pouze pro sportovní prostředí nelze jeho podmínky dodržet – například při nákupu specifického vybavení, zajištění ubytování ve sportovních centrech při zahraničních soustředěních atd. Požádal proto Radu ČUS, aby se tímto problémem zabývala, a to nejen v souvislosti s připravovaným zákonem o podpoře sportu.

 

V závěru zasedání poděkovali místopředseda ČUS Marek Hájek a generální sekretář ČUS Jan Boháč všem členům výkonného výboru za jejich aktivní a inspirativní působení v celém uplynulém čtyřletém období a rozloučili se s těmi, kteří už nebudou v nadcházejících volbách do orgánů ČUS znovu kandidovat.

 

MenuX