Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z výkonného výboru ČUS
5. dubna 2016

 

Čtvrtá schůze nově zvoleného VV ČUS se konala 5. dubna v Praze na Strahově. V úvodní aktuální informaci se nejprve předseda Miroslav Jansta  věnoval tématům, připraveným pro následující odpolední tiskovou konferenci ČUS. Zmínil, že zdůrazní stále neplněné vládní přísliby ve financování sportu, stanovisko ČUS k navrhovanému způsobu financování sportu z loterií přes MŠMT, garantovaně, stabilně s víceletými programy, a potřebu stabilního financování sportu od r. 2017, kdy by mělo dosáhnout výše 6 mld. korun ročně. Informoval členy VV ČUS rovněž o připravované a v parlamentu projednávané novele zákona o podpoře sportu, kterou ČUS podporuje pouze v podobě s rejstříkem žadatelů o dotace, namísto původně zamýšleného rejstříku všech sportovců, a s rejstříkem sportovišť. Uvedl, že na tiskové konferenci bude prezentována i potřeba institucionálního zabezpečení sportu v ČR.

 

Následně informoval předseda o schválených podporách z jednotlivých dotačních programů MŠMT na rok 2016. Členové VV Zdeněk Krátký a Jitka Peřina vyslovili nespokojenost a označili za diskriminační výši dotace pro ČUS a podmínky čerpání v Programu MŠMT č. III – Činnost sportovních organizací. Předseda Jansta sdělil, že v reakci na rozdělení podpory a stanovené podmínky Programu III již odeslal ministryni dopis se žádostí o nápravu. Dále M. Jansta informoval o záměru Jihočeského kraje posílit v rámci kampaně k olympijským hrám – Jižní Čechy olympijské, program ČUS Sportuj s námi v regionu Jižní Čechy, a o záměru ve spolupráci s partnery ČUS uskutečnit ze sponzorských prostředků i drobné investice v rámci parku ČOV Rio-Lipno.

 

Výkonný výbor se poté zabýval přípravami 33. valné hromady ČUS. Projednal finální podobu Zprávy o činnosti Výkonného výboru ČUS a uložil zprávu dopracovat ve smyslu připomínek a předložit ji, v rámci souboru písemných podkladů, delegátům 33. VH ČUS.  Zároveň pověřil řízením valné hromady, do doby zvolení pracovního předsednictva, generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Členové Výkonného výboru rovněž projednali a schválili dlouhodobý, čtyřletý plán činnosti ČUS na roky 2016 – 2020. Miroslav Jansta okomentoval předložený dokument, zmínil prioritní oblasti činnosti ČUS, které jsou zpracovány do deseti hlavních bodů, stejně jako v uplynulém volebním období (desatero). Plán bude předložen delegátům VH stejně jako připomínkovaný návrh Novely Stanov ČUS, který po zapracování připomínek Legislativní rada VV ČUS doporučuje, v radou schválené podobě, předložit valné hromadě k přijetí. Valná hromada se bude také zabývat majetkovými dispozicemi. Výkonný výbor po projednání schválil materiál týkající se prodeje sokolovny v Kostelci na Hané městu, již doplněný o specifikaci smluvních podmínek, včetně podpory tamních klubů, členů ČUS. Dokument obsahuje i Výpis usnesení z 13. veřejného zasedání Zastupitelstva města Kostelec na Hané konaného dne 16. 3. 2016, kde byla uvedená transakce schválena.

 

Výkonný výbor se rovněž shodl na ustavení poradních orgánů. Jedná se o: Legislativní radu, Komisi pro přípravu nového sídla ČUS, Komisi pro horská střediska, Komisi pro podporu činnosti SK/TJ a spolupráci se samosprávami, Komisi pro podporu činnosti svazů a Komisi sportovně ekonomických analýz a strategií.

MenuX